Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Sukuseuran vaakuna, jonka on suunnitellut Helka Veuro Valkeakosken Tarttilasta.

Hakola Sukuseura ry - Suomen Heraldinen Seura


Ajankohtaista

8.6.2024 lauantaina klo 11-16 Sukuseura Hakola ry:n vuosikokous 

 Marskin Majalla Lopella.

  

5.4.2022 Omasta sukuhaarastasi laadittu "pitsiliina"  tai sukupuu tilattavissa (10e/kpl), tutustu Tuotteita-osiossa.

   

29.1.2023 Vuosikokousten valokuvasatoa

Sivuilta löytyy pieni otos valokuvia vuosikokouksistamme

- Päivölän Opisto, Valkeakoski 2015

- Hattulan Pirtti, Hattula 2016

- Mäkelä Lomatuvat, Ruovesi 2017

- Yli-Kirran Museo, Punkalaidun 2018

 - Vaihmalan Hovi, Lempäälä 2019

- Ritvalan Nuorisoseurantalo, Valkeakoski 2020

- Vapriikki, Tampere 2021

- Hämeen Pirtti, Tammela 2022

- Lellan Tila, Urjala 2023

 

Tarinoita suvusta....

Kerro meille oma tarinasi sukusi tapahtumista esimerkiksi juhlapyhien vietosta. Kirjoita sähköpostia osoitteeseen info@sukuseurahakola.fi .

Ensimmäinen tarina on Mäkelän Lomatupien tarina.

Mäkelän Lomatupien tarina

 

21-vuotias Mikko on lukenut ylioppilaaksi ja suorittanut maamieskoulun Ahlmannilla ja 20-vuotias Teija oli ylioppilastutkinnon lisäksi käynyt merkonomin koulutusta vastaavan konttorituotantokurssin Kankaanpäässä. Elettiin toukokuuta 1981, kun Mikko ja Teija ostivat Mäkelän tilan - yhteensä 100 hehtaaria, joka käsitti 19ha peltoa ja 78ha metsää, joista yli puolet oli aukkoja ja nuoria taimikoita. Tilaan kuului myös kesäkäyttöinen rantamökki, sekä piharakennus väentupa, joita vuokrattiin ensimmäisestä kesästä lähtien lomavieraille. Rantamökkiä vuokrattiin vuosivuokralla ja väentupaa lyhyempiä aikoja.

 

Vuonna 1982 remontoitiin 20-paikkainen navetta lypsykarjalle ja heinäkuussa tanssittiin häät omassa pirtissä. Esikoinen Jenni syntyi loppuvuodesta ja lapsiparvea täydensivät keväällä -84 Suvi, kesällä -86 Tiina ja kuopus Tomi alkuvuodesta -93. Arki pyöri navettatöissä ja talvisin myös metsätöiden parissa, kun hakattiin hankintapuita ja hoidettiin metsiä kasvukuntoon. Matkailun kehittämissuunnitelma laadittiin 1990, jolloin nimeksi muodostui Mäkelän Lomatuvat. Rantaan rakennettu rantasauna oli rakennusurakoista ensimmäinen, ja sen läheisyyteen nousi myöhemmin Niittytupa. Myös pihapiirin rakennukset kunnostettiin; aikoinaan vanhana saunana ja pyykkitupana toiminut Mäkitupa sekä väentupa, joka sai nimekseen Lomatupa. Näiden saneerausten myötä matkailua pystyttiin harjoittamaan vuoden ympäri. Myöhemmin myös vanha kuivuri sai uuden elämän Niemitupa-mökkinä, kun se hirsirunkoineen siirrettiin päätalon vierestä järven rantaan. Matkailutoimintaa pystyttiin laajentamaan jälleen vuonna 1995, kun naapurin perikunnalta ostettiin lisää pelto- ja metsäalaa, sekä rantatontti, jolle rakennettiin Honkatupa. Viimeisimmät investoinnit ovat olleet naapurista ostettu omakotitalo kaivoineen turvaamaan käyttöveden riittävyyttä, sekä keväällä 2014 valmistunut kokoussauna.

  

Rantamökkien myynnissä hyödynnettiin aluksi Lomarengasta ja Lomatuvan myyntikanavana toimi saksalainen matkatoimisto Nord-Reisen. Tämä vauhditti isäntäväen saksan kielen opiskeluun ja antoi myös alkusysäyksen saksalaisille vieraille Mäkelän Lomatuvilla. Saksalaisia matkailijoita onkin käynyt Mäkelän Lomatuvilla säännöllisesti vuodesta 1990 lähtien ja edelleen suurin osa ulkomaalaisista matkailijoista saapuu Saksasta. 

 

Matkailun kehittämistä on tuettu erilaisilla matkailulle suunnattujen koulutusten, seminaarien ja opintomatkojen avulla, sekä kouluttautumalla itse lisää: Teija on suorittanut maaseutumatkailun ammattitutkinnon Ahlmannilla 2001 sekä restonomi AMK-tutkinnon 2009, Mikko puolestaan hankki itselleen matkailun tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon Tiimiakatemiasta 2013. 

 

Vaiheittaiseen sukupolvenvaihdokseen tähtäävä tilakauppa tehtiin vuonna 2011 nuorimman tyttären Tiina kanssa, joka on ollut koko ikänsä kiinnostunut lypsykarjatilan pyörittämisestä ja Tiina jatkoikin heti peruskoulun jälkeen opiskelemaan karjatalouden ammattitutkintoa Ahlmannille ja opiskelee tällä hetkellä yrittäjäopiston yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa. Nykyisin Mäkelän lypsykarjatilaa ja Mäkelän Lomatupien matkailua pyöritetään kokonaisuutena Maatalousyhtymä – Lindell Mikko, Teija ja Tiina –nimellä. Tällä hetkellä Tiina vastaa pääsääntöisesti karjanhoidosta ja peltotöistä, Mikko metsätöistä ja matkailusta yhdessä Teijan kanssa, joka hoitaa myös tilan kirjanpidon. Yrittäjinä toki jokainen pääsee tekemään tarvittaessa kaikkia töitä.

 

Mäkelän Lomatuvilla (www.makelanlomatuvat.fi) oli vuonna 2016 n. 3 600 yöpymisvuorokautta, joista n. 30 % ulkomaalaisia. Tapahtumien, juhlien ja kokousten määrä kasvanut ja vuosi 2016 oli toinen vuosi, kun asiakkaita on ollut joka viikonloppu.

 

Suvi Lindell-Mäkelä